Vastuullisuus markkinoinnissa: Kohdeyrityksen ja toimialan vastuullisuusnäkökulmat

12.04.2021

Mitä on vastuullisuus?

Sanasta vastuullisuus meistä monelle tulee varmaan ensimmäisenä mieleen kierrätys, hiilijalanjäljen pienentäminen ja muut luontoa säästävät valinnat. Vastuullisuus on kuitenkin niin yksilöille kuin yrityksille suuri määrä muitakin pieniä ja suuria tekoja, joilla pyritään ottamaan huomioon niin luonto, muut ihmiset, talous sekä yhteiskunta. Vastuullisuuden perusteena on lakien ja normien noudattaminen, mutta aidosti vastuullisessa toiminnassa halutaan vapaaehtoisesti ylittää lakien vaatimukset. 

Löysin Suomen Ratsastajainliiton sivuilta kuvan, joka havainnollistaa erinomaisesti, miten vastuullista toimintaa toteutetaan. Pyritään lisäämään, vahvistamaan ja kehittämään positiivisia vaikutuksia, kuten vaikkapa parantamaan naapuruston yhteisöllisyyttä tai kehittämään työpaikan ekologisia valintoja. Loistava esimerkki positiivisten vaikutusten lisäämisestä on Oulun kaupungin Auttava yhteisö-hanke, jossa haastetaan oululaiset naapurustot lähentymään, auttamaan toisiaan ja tuottamaan iloa toisilleen. Hankkeesta löytyy tietoa täältä:  https://www.ouka.fi/oulu/auttavayhteiso/ajankohtaista/-/asset_publisher/BlM4SnxWUwEm/content/auttava-yhteiso-hanke-haastaa-oululaiset-naapurustot-lahentymaan/21842723.

Kuvan oikealla puolella kerrotaan, että negatiivisia vaikutuksia ehkäistään, vähennetään ja poistetaan eli esimerkiksi vähennetään sähkönkulutusta pienentämällä lämmitystä tai ehkäistään jätteen syntymistä vähentämällä kulutusta.

Arvi Åbergin luento Vastuullisuus: Maailmanparantamista vai kovaa bisnestä?

Arvi Åberg työskentelee Elisalla kehityspäällikkönä organisaation kulttuuria kehittävässä yksikössä. Elisalla on juuri uudistettu missiota ja uusi missio " digitalisaatiolla kestävään tulevaisuuteen" pohjaa sanomallaan vahvaasti vastuullisuuteen. Arvi pohtii luennossa, onko vastuullisuus ja eettisyys aidosti maailmanparantamista vai enemmänkin kovaa bisnestä. Uskoisin, että usein yritystoiminnan vastuullisessa toiminnassa on kyse molemmista, sillä perinteinen yritystoiminta perustuu voiton tuottamiseen osakkeenomistajille. Mielestäni ei haittaa, vaikka yritysvastuustrategialla tavoitellaan sekä kestävää toimintaa että tuloksen parantamista, kunhan vastuulliset teot ovat todellisia eikä vaan yrityksen verkkosivuilla olevia korulauseita.

Yhä useampien yritysten missioissa esiintyy vastuullisuus ja kestävyys jossakin muodossa, sillä nämä arvot ovat niin globaali ilmiö, että sitä voisi verrata digitalisaatioon yleistymiseen maailmassa. Menestystä janoavien yritysten kannattaakin Arvin mukaan hypätä kestävyyden teeman kelkkaan, sillä siihen liittyvät innovaatiot ja ideat ovat tämän hetken avaintekijöitä markkinoilla. Yritykset, joilla vastuullisuus on läpinäkyvästi esillä ja oikeanlaisia vastuullisia tuotteita tai palveluja kehitteillä, saavat helposti sekä medianäkyvyyttä että myös rahoitusta. 

Vastuullisuus on tekojen lisäksi asennetta. Arvi kertoo, että vastuullista yritystoimintaa on myös kestävän liiketoiminnan tuottaminen, jossa pidetään huolta kassasta ja myös työntekijöistä pitkäjänteisesti sekä tehdään investointeja oikeatasoisessa suhteessa ympäristöön ja liiketoimintaan. Monet yritykset voisivat hyödyntää näitä seikkoja vastuullisuudesta viestiessään. 

25.9.2015 hyväksyttiin New Yorkissa YK:n kestävän kehityksen toimintaohjelma Agenda 2030, jossa Suomikin on mukana. Agendassa on 17 päätavoitetta, joilla pyritään aikaisempaa laaja-alaisempaan kestävän kehityksen politiikkaan. Agendan päätavoitteita on nostettu yritysten vastuulliseen markkinointiin ja yritysvastuustrategioihin. Ne ovatkin mainio keino lähteä suunnittelemaan yrityksen vastuullisuusteemoja, jos aihe on yritykselle uusi tai hankala. Agendassa on hyvin monenlaisia teemoja, kuten edullista ja puhdasta energiaa, ihmisarvoista työtä ja tasa-arvoa, vastuullista kuluttamista sekä sukupuolten tasa-arvoa. Vastuullisuuden teemoja voi siis toteuttaa monilla erilaisilla tavoilla, joten yritykset voivat hyödyntää omia vahvuuksiaan niissä, ja myös pienempien yritysten on helppo pienellä budjetilla toteuttaa vastuullista markkinointia sekä positiivisen yrityskuvan vahvistamista.

Yhtenä esimerkkinä yrityksestä, jonka koko liiketoiminnan idea perustuu kierrätysmateriaalin käyttöön ja sillä maailman pelastamisen osallistumiseen, Arvi mainitsee The other danish guyn. Yrityksen valmistamat miesten bokserit on valmistettu osittain meristä kerätystä muoviroskasta ja hylätyistä kalaverkoista. Olin yllättynyt siitä, että tämä on The other danish guyn liikeidean perusta, koska itselleni heidän markkinoinnistaan on jäänyt mieleen vain slogan alushousuja kaikenlaisille ihmiselle ja huumoripitoiset mainokset. Jos yritys toisi vielä voimakkaammin esiin myös ekologista vastuullisuusteemaa, houkuttelisi se varmasti lisää asiakkaita, jotka arvostavat merien suojelua ja ekologisia tuotteita.

Vaikka kestävyysnäkökulmat ovat yleistyneet yritysten missioissa, niin suurin osa yrityksistä edelleen pohjaa liiketoiminnan voiton tuottamiseen osakkeenomistajille, ja kaikki muut yrityksen toiminnot ovat alisteisia tälle tavoitteelle. Arvin mukaan yritysten kehitysideat ja esimerkiksi asiakastyytyväisyys toteutetaan, jotta tuotto paranee. Myös muutosajattelu lisääntyy ja elokuussa 2019 181 suuryrityksien johtajaa allekirjoitti Yhdysvalloissa uudet vastuullisemmat tavoitteet yritystoiminnalle. Arvoihin kirjattiin muun muassa eettisempien tuotantolinjojen toteuttaminen ja investointi henkilöstön ja yritysten toimintaympäristöjen yhteisöjen tukemiseen. Pienempien yritysten ei ole niin helppo lähteä mukaan toteuttamaan johtamista samoilla arvoilla. Mielestäni on ihan yhtä arvostettavaa, jos pienemmät yritykset pyrkivät voiton tuottamisen lisäksi toimimaan mahdollisimman kestävästi ja vastuullisesti. Jokainen pienikin teko auttaa tekemään maailmasta paremman! 

Luennon lopussa Arvi toteaa, että vastuullisuus on maailmanparantamisen lisäksi kovaa bisnestä. Se on kasvua, kannattavuutta ja riskienhallintaa. Ei ole ihmekään, että vastuullisuuden arvoilla pyritään menestymään ja tekemään rahaa myös ilman aitoa halua tehdä kestäviä valintoja. Mediasta saakin usein lukea, kun joku yritys, niin yksityinen kuin julkinenkin, kärähtää valheellisten arvojen ja tekojen mainostamisesta tai epäeettisistä valinnoista. Siksi yritysten ei kannata rynnätä suinpäin toteuttamaan  vastuullisuutta, sillä kerran menetettyä mainetta on vaikea paikata istuttamalla puita Afrikkaan.

Suomalaisia vastuullisuuden edelläkävijöitä

Fiskars Groupin vastuullisuussitoumus perustuu Arvin mainitsemiin YK:n kestävän kehityksen tavoitteisiin ja Fiskarsin tuotteet on tehty kestämään kulutusta. Fiskars panostaa myös voimakkaasti hiilijalanjäljen pienentämiseen. Heidän kolmas arvonsa on tuottaa lisää iloa ihmisille ja yhteisöille ja tätä yritys toteuttaa huolehtimalla useilla eri tavoilla työntekijöistään sekä toimimalla ihmisoikeuksia edistävällä tavalla. Fiskarsin toiminnan vastuullisuusraportti löytyy yrityksen verkkosivuilta:   https://www.fiskarsgroup.com/sites/default/files/Fiskars_Group_Sustainability_report_2020.pdf. Raportissa on hyvin läpinäkyvästi kuvattu yrityksen vastuullisuutta ja se on kaikkien luettavissa.

Myös Valio pohjaa vastuullisen toimintansa YK:n kestävän kehityksen tavoitteisiin ja pyrkii monin tavoin kestävään maidontuotantoon ja kiertotalouteen sekä ottaa ympäristönäkökulman huomioon kaikissa vastuullisuusteoissaan. Valion vastuullisuustoiminta on edelläkävijä koko ruoantuotannon toimialalla ja yrityksen vastuullisuusraportteja pääsee lukemaan tästä:  https://www.valio.fi/vastuullisuus/raportit/.



Vastuullisuus kirjanpitoalalla 

Tutustuin kirjanpitoalan vastuullisuuteen tutkimalla aihetta verkossa ja löysin mielenkiintoisen Tilitoimistossa lehden verkkosivujen tuoreen (13.11.2020) uutisen, jossa kerrotaan pienempien yritysten vastuullisuusraportointiin olevan kehitteillä pohjoismainen standardi. Uutisen voi käydä lukemassa tästä linkistä:  https://tilitoimistossa.taloushallintoliitto.fi/vastuullisuus/pienimpien-yritysten-vastuullisuusraportointiin%e2%80%a8-kehitteilla-standardi . Uutisessa kerrotaan, että Vuodesta 2017 vastuullisuusraportointi on ollut pakollista suurille yrityksille koko EU-alueella. Suomessa asiasta on säädetty Kirjanpitolain 3a-luvussa. Monet pienemmätkin yritykset haluavat tuottaa vastuullisuusraportin, vaikka se ei olekaan pakollista, sillä siitä on hyötyä markkinoinnissa ja rahoituksen hakemisessa ja monet asiakkaat vaativat vastuullisuusraportin ennen yhteistyön aloittamista. Yritykset kokevat myös vastuullisuusasiat tärkeiksi arvoiksi ja haluavat tuoda niitä tämänkin vuoksi esille. Monet suuryritykset ovat jo ulkoistaneet vastuullisuusraporttien tekemisen tilintarkastusyhteisöille, joille raporteista on tullut uusi tulonlähde. 

Pohjoismaisella vastuullisuusraportoinnin standardilla halutaan helpottaa tilitoimistojen mahdollisuutta tehdä raportteja myös pk-yrityksille. Tilitoimistoille tämä on hyvä uusi liiketoimintamahdollisuus sähköistyvässä taloushallinnossa, jossa perinteinen kirjanpitäjän työ vähenee. Tilitoimistojen henkilökunnan täytyykin siis olla hyvin selvillä vastuullisuuden ja kestävän toiminnan teemoista, jotta he pystyvät raportoimaan niistä asiakkaidensa puolesta.

Omassa toiminnassaan tilitoimistot voivat toteuttaa vastuullisuutta monin tavoin: vähennetään paperin käyttöä sähköisillä tallennuspalveluilla ja ohjelmistoilla, suositaan ekologisia lämmitys- ja valaisutoimintoja toimistoissa, huolehditaan henkilökunnan hyvinvoinnista ja koulutuksesta sekä palvellaan asiakkaita luottamuksella ja pyritään tuottamaan heille mahdollisimman paljon lisäarvoa palveluilla. Tilitoimistot voivat osallistua paikalliseen hyväntekeväisyystoimintaan esimerkiksi sponsoroimalla jotain tapahtumaa tai menemällä tapahtumaan tekemään vapaaehtoistyötä. 


Vastuullisuus LPH-tilit Oy:ssä

LPH-tilien yksi tärkeä arvo on palvella jokainen asiakas luottamuksella, lainmukaisesti ja arvostaen. Asiakkaille annetaan kaikenlaisia neuvoja yritystoimintaan liittyen ja neuvoja on annettu myös henkilökohtaisten asioiden, kuten verotuksen hoitamiseen. Tällä pyritään pitämään asiakkaat tyytyväisinä ja pitkä-aikaisina, jotta liiketoiminta on kestävää.

Yrityksessä panostetaan voimakkaasti työntekijöiden hyvinvointiin antamalla heille mahdollisuus palkalliseen kouluttautumiseen sekä joustavaan työ- ja loma-aikaan. LPH-tilien yrittäjä Mari Peltola huolehtii, että kaikilla työntekijöillä on hyvä olla töissä sekä aina työtehtävien tilanne ajantasalla.

Toimistossa käytetään ympäristöystävällistä paperia ja suositaan ekologisia lamppuja valaistuksessa sekä käytetään siivouksessa ekologisia pesuaineita. 

 Asiakkaat voidaan palvella etänä sähköisillä palveluilla, ja näin voidaan vähentää liikenteen päästöjä, kun asiakkaiden ei tarvitse kaikissa asioissa tulla toimistolle asioimaan.

LPH-tilien verkkosivuilla ei vielä ole käsitelty vastuullisuusteemaa, mutta siitä voisi lisätä oman välilehden.

Lähteet:

https://www.ratsastus.fi/talliyrittajalle/vastuullisuus/

https://www.ouka.fi/oulu/auttavayhteiso/ajankohtaista/-/asset_publisher/BlM4SnxWUwEm/content/auttava-yhteiso-hanke-haastaa-oululaiset-naapurustot-lahentymaan/21842723

https://kestavakehitys.fi/agenda-2030

https://fi.wikipedia.org/wiki/Kest%C3%A4v%C3%A4n_kehityksen_tavoitteet

https://theotherdanishguy.fi/pages/alushousuja-kaikenlaisille-ihmisille

https://www.fiskarsgroup.com/fi/vastuullisuus/lisaa-iloa-ihmisille-ja-yhteisoille

https://www.fiskarsgroup.com/sites/default/files/Fiskars_Group_Sustainability_report_2020.pdf

https://www.valio.fi/vastuullisuus/

https://lphtilit.fi/

Hamk 
Liiketoiminnan kehittäminen
D-ryhmä 
2021 
Luotu Webnodella
Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita